Archive for the ‘Nincs kategorizálva’ Category

A mai téma sokkal szélesebb kört érintő aktualitás. Az Arras People angol cég immár 4. éve vizsgálja a brit projektmenedzsment szakma különböző sokakat foglalkoztató kérdéseit. Ebben a cikkben a 2009 elején kiadott jelentésből dolgozok fel pár érdekes eredményt, a következőben pedig a 2010-ben megjelentből.

A 2009-es Project Management Benchmark elnevezésű felmérés legfontosabb célja volt annak kiderítése, hogy hogyan hat a projekt menedzsment közösségre a válság, hogyan változtatja meg a szereplők elvárásait, várakozásait. Három rendszeres témát is kiemeltem, az egyik a projekt irodák előnyei, a másik a ledolgozott munkaórák száma, a harmadik a projektmenedzsment szakmában dolgozók fizetése.

A válság leginkább a szerződéses partnereket érintette, a munkavállalók helyzetükből adódóan kevésbé érintettek,  de a válság ezen a területen is érezteti hatását:
• 47%-a a szerződéses szakértőknek látja úgy, hogy a projektek számossága csökkent 2008-ban
• a teljes munkaidőben foglalkoztatott PM munkavállalók aránya 7.5%-al csökkent (58%-ról 50.5%-ra)
• Rövidültek a projektszerződések időtartamai
• 38%-a a válaszadóknak romló körülményeket lát, 27%-a változatlan feltételeket remél, és csak 6.5% bízik a piac pozitív irányú elmozdulásában.
• 60%-a a válaszadóknak gondolja úgy, hogy a verseny fokozódni fog a saját piaci szegmensében.

PMO – előnyök
A feltett kérdés: Egy Projekt menedzsment iroda milyen előnyöket nyújt számodra, miben támogatja munkádat? A megkérdezettek olyan szervezetben projekteken dolgozó kollegák akik nem a PMO szervezetéhez tartoznak. A válaszok alapvetően pozitívak, mindössze 14%-a a válaszadóknak mondta azt, hogy számára semmilyen előnyt nem jelent a PMO. Legfontosabb segítségnek az adminisztrációs támogatást, és a “hogyan is csináljuk, hogy jó legyen”-t jelölték meg a válaszadók.
Arra a kérdésre, hogy a szervezet számára milyen előnyökkel jár egy iroda, a következőket a legjellemzőbbek:
• 46% Egy közös platform a projektek teljesítéséhez és irányításához
• 22% Független – “felülnézet” a projektek és programok tevékenységére
• 19% Konzisztens információ forrás a döntéshozatalhoz

Munkaidő – előírás
Magyarországon van egy olyan nézet, hogy mi ellentétben a nyugati országokkal, nagyon sokat dolgozunk, túlórázunk. Az EU Parlament a brit PM szakmára nézve is kötelezővé tette a 48 órás munkahét bevezetését (munkaidőbe nem számít bele az utazás!). A feltett kérdés arra vonatkozott, hogy a fenti derogáció eltörlése megváltoztatta-e a munkaszokásokat, tekintettel a briteknél is uralkodó nézetre, miszerint a brit PM szakértők többet dolgoznak EU-s társaiknál. A válaszadók szerint ez nem változtatta meg jelentősen a szokásokat, miszerint: 14%-a az alkalmazotti státuszú projekt menedzsereknek több mint 48 órát dolgozik, és 17%-a az összes projekt menedzsernek tesz ugyanígy.

Munkavállaló – vagy szerződött fél?
Minden évben vizsgálja az ArrasPeople a projektmenedzserek “boldogulását” különbséget téve a munkavállaló és a szerződött partner közt. A válság egyértelműen erősebben érintette a szerződött partnereket:
- rugalmasabbak, könnyebben meg lehet szüntetni a munkavégzésre irányuló jogviszonyukat
- a megítélésük (bizalmi index) mindkét típus esetén ugyanakkora
- a díjazás változásában a munkavállalók állnak jobban 2008-ban (49%-a szerződött feleknek nem sikerült díjat emelni, míg ez az arány a munkavállalóknál 27%; pontosan 2x annyi azon szerződött PM-ek száma akiknek 10%-al vagy többel kellett csökkenteni a díjazásukon)

PM Díjazás – 2008-ban Egyesült Királyság
A Projektmenedzserek díjazását sok szempont szerint csoportokra bontva vizsgálják. Szektoronként, szakmai gyakorlat, minősítés, nem, stb., de általánosítva a szerződött PM-ek  40%-a nettó 100.000 – 150.000 Ft-os napidíj sávban van. Alkalmazottaknál ez a sáv a nettó 10.000 – 15.000 Ft-os napidíjat kapja. Ez utóbbi nem tartalmazza a bónuszt – prémiumot, amely átlagosan 8-15%-a a nettó napidíjnak.
Átszámítva megállapítható, hogy egy szerződött PM szakértő havonta 2-3 millió Ft-nak megfelelő fontot tehet zsebre, míg egy alkalmazott alapfizetése nettó 300 – 400 ezer Ft-nak felelhet meg, amelyhez hozzáadódik évente 500 – 600 ezer Ft-nyi prémium.

Hétvégén lezajlott az amerikai foci döntője az NFL SuperBowl. Néztem… habár nem élőben, hanem másnap felvételről, mert ritka betegszabadságaim egyikét töltöm a héten.

Hihetetlen, gigantikus, show, szuper jó játék, és félelmetes program és projektmenedzsment van mögötte. Mi köze lehet a projektmenedzsmennek és az amerikai focinak? Nagyon sok minden…., de nézzük sorjában:

Erre az eseményre készül minden csapat (ez a cél lebeg a szemük előtt), hogy ide eljussanak – fel van építve egy “versengés” – ami messze van azoktól a fogalmaktól amit mi hazánkban sport alatt láthatunk-tapasztalhatunk. Ez egy profi vállalkozástömeg irdatlan sok pénzzel, jól felépített érdekcsoportokkal, és rengeteg profi tervezési és szervezési munkával a háttérben.

PM-NFL döntő közös pontok

A CSAPAT: színes egyéniségek, különböző “egyetemekről”, különböző egyéni érdekekkel, de mindent a háttérbe szorítanak, vagy alárendelnek egy nagy célnak.

A VÉGREHAJTÁS: a pályán egy jó támadás sorozatot “play” egy csapat koreofráfiára ténykedő sportolói hoznak össze, mégpedig úgy hogy a “playbook”-ban le van írva. Mikor a QB (quarterback – irányító) a játékot bemondja mindenki pontosan tudja mit fog tenni, merre szalad, mit tesz, ki fogja a labdát kapni, melyik pillanatban. “Áthívás” – amikor a tapasztalt, kiemelkedőudású QB-k a megbeszélés után a játék indításának pillanata előtt “áthívják” egy másik “playbook” beli forgatókönyvre a koreográfiát. A csapattársaknak kb 2-5 mp-ük van megérteni a változást és a szerint cselekedni. Aki ennyi idő alatt nem “veszi a lapot” ki is van téve 1-2 hiba után. Jól végrehajtva végeredmény “TOUCHDOWN”.
Az analógia nyilvánvaló – zajlik egy jó tervezés – gyakorlás (a jelen esetben kerek 11 hónap, hogy a végén minden gördülékeny legyen), ez alapján kidolgozott forgatókönyv, B terv, és válságterv van, amit figyelve a megjelölt jelző (trigger) megváltozása esetén  a profi projektmenedzser (QB) azonnal döntve (hiszen ez is előre meg van adva, milyen események esetén melyik  terv lép életbe) átállítja a csapatot új irányba. Ha mindenki hozza a szakértelmének megfelelőt, és a tőle levárt minőségben eléri a csapat a részcélt.

 VÁRATLAN ESEMÉNYEK – FUMBLE  and YELLOW FLAG: A FUMBLE – labdavesztés a támadó egység hibája, avagy az ellenfél védekező egységének a legnagyobb sikere, de mindenképp támadó egységen belüli hiba szükséges hozzá. A YELLOW FLAG – a bíróknál lévő sárga “rongy” amit szabálytalanság esetén dobnak be, feltételezve a támadó egység szempontjából – annak hibája esetén - büntetés következik, ami azt jelenti, hogy a csapat támadását a büntetés mértékével arányosan hátrábbról kezdheti ismét.
Ugyanez van a projekteknél is csak valamilyen tervezési hibából adódóan jelentősen megváltozik a projektünk, vagy előre nem látott események következtében át kell értékelni a helyzetet, illetve a mésodik esetben, változtatás kérelem érkezik és 1-2-t hátralépve újból neki kell futni a célnak.

Hol van a PROJEKT?

Erre nagyon sok analógiát találunk, de maga a SuperBowl mérközés (mint bármelyik másik is) az, hiszen van célunk (megnyerni a mérközést), van cél lebontási struktúránk támadó egység – több touchdownt elérni, védekező egység – elvenni a labdát az ellenféltől, időkeretünk, és vannak korlátos erőforrásaink, hiszen sérülés, fáradás esetén korlátozott lehetőségeink vannak, nem beszélve a szabályok adta sok fontosabb erőforrás korlátról (pl. nem passzolható bárkinek a labda csak a meghatározott játékosoknak, akit ráadásul az ellenfél is ismer). Terveztünk (felkészülés, edzés) van projettervünk (playbook – több variációval), vannak velünk szemben elvárások pl. ROI (tulajdonos nyereséges üzletet akar), van szervezet, projektvezető, stb.

Természetesen ez csak egy aspektus anire ráhúzható a projekt – projektmenedzsment. A Superbowl megszervezése egy óriási program, amire a szervezőknek kerek egy évük van, és ezen program keretében félelmetesen sok projekt fut, nagyon eltérőek, de egy közös céllal, sikeresen lebonyolítani az eseményt. Ennek értelmezése természetesen nagyon tág, csak néhány kézenfekvő példa: biztonsági szempontból, baleset és attrocitás eseménymentes rendezvény lebonyolítás; nyereséges esemény lebonyolítás; stb.

 A Miami Rendőrség (Miami Dade Police) külön projektet indított a Superbowl biztonságának megteremtésére, garantálására, amelynek egyik alprojektje a Delfin projekt (“Project Dolphin “).
A projekt célja, hogy a különböző hatósági adatbázisokban, információ tárolókbsn meglévő, és nemkülönben a különböző információs csatornákban beérkező jelzéseket, információkat összegyűjtse, folyamatosan összevesse és kiszűrje az eseménnyel kapcsolatos figyelmeztető jeleket.