Archive for október, 2013

Végeztem egy rövid összehasonlítást a Prince2 és a PMBOK korábbi verziójára vonatkozóan, hogy a módszertani leírások mit is mondanak a projektek sikeréről és a projektek kudarcainak okáról. A különböző új megközelítések (Agilis, Program vagy portfólió menedzsment szemszögéből egyelőre nem vizsgálódtam, mert “kvázi dogmatikus” elvekként a két módszertan elterjedtebb, de tervem, hogy ezeket is megvizsgáljam.

A PRINCE2 projektsikerre vonatkozó megállapításai

A jelen cikkben összegyűjtöttem a PRINCE2 ajánlás explicit sikerre vagy kudarcra vonatkozó megállapításait, mely a leírásból kiolvasható.

A PRINCE2 alkalmazza a sikeres projektvezetés alapelveit, melyek az alábbiak:

 • a projekt egy véges folyamat meghatározott kezdettel és véggel,
 • a projekteket a sikeresség érdekében irányítani kell,
 • a projekt melletti valódi elkötelezettséghez a résztvevőknek ismerni kell azt, hogy a projektre miért van szükség, mik a céljai, hogyan érik el a célokat, és milyen felelősségi- és jog-körökkel rendelkeznek.
 • A jól menedzselt projektek siker esélyei megnövekednek

A projekt sikerének feltételei, megállapításai:

 • Hatékony szervezeti struktúra létrehozása
 • A Projekt Irányító Bizottság is felelős a projektsikeréért.
 • A megfelelő és elégséges információtartalommal bíró és részletes tervek alapvető kritériumai a sikeres projekteknek.
 • Ahhoz hogy egy projektsikeres legyen a kockázatokat a projektvezetésnek ismernie, és kezelnie kell.
 • A projektsikerességének megítélésében az első és legfontosabb kritérium az, hogy elérte-e megfelelő minőségű terméket szállított-e le.
 • Kulcs sikerkritériuma minden projektnek, hogy a projekteredmények, termékek, leszállítandók megfelelnek-e a felhasználók minőségi elvárásainak.
 • A sikeres projekteknek a költségkereten, az allokált erőforráskereten és a megállapodott határidőn belül kell befejeződni.
 • A definiált előnyöket el kell érnie a projektnek és a projekteredménynek is.

A projektek kudarcának leggyakoribb okai:

 • Az erőforrások és a tevékenységek megtervezésének és irányításának hiánya,
 • az érdekcsoportok párbeszédének hiányából származó és nem a felhasználói igényeknek megfelelő projekteredmény megjelenése,
 • az idő- és költségkeret hibás becslése, amely költségtúllépéshez és projektkéséshez vezet,
 • nem megfelelő szintű erőforrás-, és tevékenység-, tervezés;
 • az előrehaladás és teljesítmények nem megfelelő rendszertelen ellenőrzése – így a valós helyzet túl későn kerül feltárásra,
 • az elkészülő projekttermékek minőségellenőrzésének hiánya, amely nem megfelelő, vagy nem elfogadható projektteljesítéshez vezet.

Sziasztok,

A blogot elhanyagoltam. Ez tény. Másfél évig (na jó… elmentés után látom, hogy legutolsó bejegyzésem majdnem kereken kettő éve volt) nem foglalkoztam egyáltalán a bloggal és sajnos a szakmai kutakodásaim is nagyon minimálisra estek vissza. Azt hiszem, hogy meg tudom magyarázni. Sokáig meg is tudtam magamnak magyarázni, hogy mennyi sokkal fontosabb dolog van amiért épp most és csak még 1-2 hétig nem foglalkozok a bloggal. A magyarázatok közt, természetesen, első helyen van a munka. Munkahelyet váltottam, be kell dolgozni magam, jöttek nagy projektek, aztán kinevzetek üzletág vezetőnek, majd PMO vezetőnek. Mindezt egy magyarországon közepes méretű IT cégnél. Közben folytattam az építkezés újabb szakaszait, ami szintén fontosabb. És a család. Meg a kutyák……

Szóval, ment az önámítás.

Megpróbálom, úgy gondolom, ….. :-) , bla, bla, bla, bla…..

Legalább odáig eljutottam, hogy a spamek és spam regisztrációk közt rendet vágtam. A technológiai frissítések jönnek, majd az új cikkek.Van pár tervem a szakmai továbbfejlődésre, ismét kezdek aktívan visszatérni pár blogra, kezdem felvenni a korábbi kutatásokat folytatókkal a kapcsolatot és ezekkel párhuzamosan elképzelésem is alakulnak arról, hogy miről kellene a szakmai blogomon beszélgetni.

Azaz – ismét vannak terveim, kihúztam a fejem a saját magam által ásott “szakmai – munka” lyukból. Meglátjuk mit hoz a jövő, akarom mondani a “kezdeti lendület”.

Eddigi dolgokról:

- Építkezés témát itt lezárom – jelenleg a kertet befejeztem, balső apróságok maradtak

- Amerikai foci témát – ha sikerül – a szakmával ismét keverem :-)

- A korább megkezdett szakirodalom – írók munkásságának rövid ismertetését folytatnám

- Tapasztalatokkal bővültem az elmúlt időszakban, ezt a blog írás elhanyagolása mellett sem vitathatom, és innen is van pár gondolat amit megosztanék

- Új ötleteteim: nos ez az eddig dolgokról menüponthoz nem illik, így nem is írok róla, majd meglátjuk…..

Bevágnék két mostani apróságot, mindkettőt a LinkedIn-ről (adott kategóriákból lehetett csak választani és egyet) saját véleménnyel együtt.

Az első a korábbi dolgokhoz kapcsolva, mi a projektek sikertelenségének legfőbb oka:

A második, hogy ma az Agilis világ küszöbén, vagy azon is túl, alkalmazna-e a PM egy aggresszív ütemezést:

Mindkettő a PMLink-en van. Lehet szavazni, ill. olvasgatni a bejegyzéseket, mert van pár jó komment.