Sziasztok,

Nos, mivel a PM témakört a blogbejegyzések szintjén hanyagoltam az utóbbi időben, mint említettem egy más szakmába sikerült bepillantást nyernem, ezért úgy gondoltam, összefoglalom lassan, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttem az építőiparban, természetesen annak családi ház építési vonatkozásában.

Nem arról akarok írni, hogy milyen “rossz” tapasztalataim vannak, mert egy részről sok kellemes tapasztalatom van, jó emberekkel ismerkedtem meg, bár kétségtelen, hogy vannak olyan negatív sztereotípiák, amik igazaknak tűnnek. Tehát szeretném veletek megosztani projektmenedzsment szempontból a tapasztalataimat, amelyek folyamatosan bővülnek.

Ebben a posztban összeszedtem pár olyan “alapigazságot” amit én személyesen szűrtem le, mint az építőiparhoz nem értő laikus megrendelő:

1. Projektvezetőként megtanultam, hogy szakmai vezetőre szükség van egy projektben, mert a konkrét szakmai ismeretek hiányában megvezethető vagyok a projektkivitelezés technológiáját tekintve. Természetesen az alapvető ökölszabályok működnek, de fontos a szaktudás. Az építkezés során is teljesen igaz a megállapítás, sőt hatványozottan igaz. Az anyagismeret hiánya olyan döntési alternatívák elé állíthat, amit nem vagyok képes megítélni. A kivitelezési technológiák ismeretének hiánya meggátol abban hogy felismerjem, hogy egy javasolt megoldás, azért választandó mert a megrendelői érdekeimmel egyezik, vagy mert az egyszerűbb, olcsóbb kivitelezést teszi lehetővé.

Tanulság: szükség van egy műszaki ellenőrre, aki független a kivitelezőtől, az én érdekemben el tud látni a döntések meghozatalához szükséges információkkal, időben. Készültem erre, de utólag be kell látnom, hogy szerencsém is van, mert olyan emberrel dolgozok együtt aki jól kommunikál és érti, hogy miért, milyen információra van szükségem, ezért a döntések nem vakrepülések, hanem ismerem az ellenérveket is, így nyugodtan tudom a kockázatvállalási hajlandóságomnak megfelelően az árszintet kordában tartani (ha valakit érdekel szívesen megadom az elérhetőségét).

2. Vállalkozóként mindig van egy olyan célom, ami a megrendelő célrendszerében nincs benne: profitot kell az adott projekten termelni. Ez ugyanígy van az építőiparban is. A nehézséget az jelenti, hogy hogyan lehet kiszűrni azt, hogy valaki tsztességes hasznot termelve jó minőségű munkát végezzen az építkezésen.

A megoldás két dologban rejlik:

Ad 1. Az építőiparban ismert eljárás szerinti versenyeztetés (külön hangsúlyozom, hogy nem az amit az IT-ban megszoktunk, hanem egy “építőiparra jellemző” versenyeztetés). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ebben jártas műszaki ellenőrrel kell nekivágni a kiválasztásnak. Nagyon sok fejfájástól kímél meg.

Megj. célszerű a tervezés utolsó fázisaiban bevonni a műszaki ellenőrt (tudom, hogy plussz 100e-s nagyságrendről beszélünk), hogy terv véglegesítésénél olyan információkat kapjunk a tervezőtől ami alkalmas versenyeztetésre, és belekerüljenek olyan szakmai szempontok amire esélyünk sincs gondolni.

Ad 2. Nincs nagy különbség az építtetők között (arra gondolok, hogy a közel azonos árkategóriában, korrektül kivitelezők), vannak a fix emberei akik mindig vele dolgoznak és mindenki olyan emberekkel is dolgoztat akik egy egy technológiai feladatnál segítenek. Ezen utóbbiak napi, vagy heti szinten vannak fizetve, tehát a hét végén lehet, hogy nem látja a vállalkozó sem többet az emberét, mert más munkát vállal ami 500 ft-al többet ad naponta. Ezek az emberek nem érzik magukénak sem a megrendelő céljait, sem a vállalkozó céljait, így egyetlen lehetőség van arra, hogy megfelelő munkavégzésre szorítsa a vállalkozó őket, ha egész napos felügyeletet ad mellé. Tapasztalatom, hogy olyan vállalkozót kell választanai, aki vagy maga, vagy építésvezetőjén keresztül napi folyamatos jelenléttel irányítja a munkát.

Egyelőre ennyi, folyt. köv.

Leave a Reply