Sziasztok,

Megint visszatértem a no.1 személyes projektemhez (mintha 1 percre is elhagytam volna…) és röviden leírom, hogy mi történt az építkezés felügyelet építésellenőrzésén.

Két hete kaptam egy levelet a korábbi lakóhelyemre, amit menetközben értékesítettem, de még az új lakók nem költöztek be, mert nem fizették ki a legutolsó vételárrészletet, a Budapesti Közigazgatási Hivataltól, hogy építésfelügyeleti ellenőrzést kívánnak tartani a családi házam építkezésén.

Mit mondjak: meglepődtem, és el kezdtem érdeklődni, hogy “miért lehet ilyet kapni” magánépítkezésen. Gondoltam én mindenre: feljelentett a szomszéd mert nem köszöntem neki, valamelyik vállalkozó akivel nem tudtunk 100% barátságban elválni az jelentett fel, …., vagy csak egyszerűen a munkájukat végzik az ellenőrök.

Több a szakmában dolgozó tervezővel, építésvezetővel, ellenőrrel beszélgetve azt szűrtem le, hogy az építésfelügyelőknek is van évi normájuk, amit ellenőrzésben teljesíteni kell, és válság lévén a “nem családi” építkezések száma kevesebb mint évekkel ezelőtt, ezért elérkezett az a pillanat amikor kénytelenek családi építkezéseket is meglátogatni. Ez szerintem tendencia is lesz, ami önmagában üdvözlendő, hiszen ha az elvet nézzük az építkező szakma megtisztulhat a szélhámosoktól és kóklerektől, mert olyan építtetőket fognak a megrendelők keresni akiknek “papírja” van, engedélye, korrektül vezeti a nyilvántartásokat stb. Mindez igaz is lehetne egy “nyugateurópai” típusú társadalomban ….  de ne keseregjünk, mert ezzel nem jutunk 1-ről a 2-re.

Nézzük mit is írtak elő az ellenőrzendők között és mit ellenőriztek valójában:

1. terveknek való megfelelés – elkérték az összes elkészült tervet és alapvetően az engedélyezési tervhez képest megmértek helyiség méreteket, adatokat, de mivel a méretek centire egyeztek, pár mérés után más területen keresgéltek.

2. elkérték az összes szerződést (mivel műszaki ellenőröm van, több vállalkozóval dolgoztatok, nincs generál kivitelezőm – adtam nekik egy teljes dossziét) – de azt, hogy pontosan mit ellenőriztek nem tudom – amit biztosan tudok, hogy a tervezőkkel való szerződésekre rákérdeztek, a tervező, műszaki ellenőr, és pár kivitelező jogosultságát megnézhették, mert a jegyzőkönyvben rögzítésre került. Én előkészítettem az alábbiakat: szerződés, a felelős műszaki vezető jogosultságát igazoló irat (vagy kaptam a kivitelezőtől, vagy a mérnöki kamara oldaláról letöltöttem), a kivitelező cég e-cegjegyzek-ből letöltött cégkivonatát mellékeltem, teljesítési igazolásokat, számlákat.

3. a műbizonylatokat (megfelelőségi nyilatkozat, ÉMI/ÉME engedély) elkérték és átlapozták – minden anyagra amit a tüzépeken vettem elkértem (erre nem igazán voltam előzőleg felkészülve, mert minden anyaghoz nem kértem a számlával, habár elvileg adnia kellene a kereskedőnek), beton, beton vas, faanyag, tégla, cserép, szigetelések, stb.. Amire igazán kíváncsiak voltak az a beton megfelelőségi nyilatkozat és hogy van-e mellé csatolva szállítólevél, ugyanis ebből megítélhető, hogy a beton szakszerűen lett-e felhasználva…… Gondolom alapvetően rendben lehettem, mert sokat nem időztünk a kérdésen.

4. Építési naplók – no itt részletekbe mentünk – mindegyiket átnézték, több apró pontatlanságra hívták fel a figyelmet, és habár úgy gondolom, hogy a kivitelezők korrektül vezették a naplót, az ellenőrzésen az alábbiakat fontosnak tartják: 1. Minden nyilvántartási lap ki legyen töltve; 2. Minden bejegyzésnél szerepeljen: Létszám – bontásban is, időjárás, hőmérséklet 3x mérve, aláírás; 3. Ne legyenek üres sorok; 4. Ha van műszaki ellenőr a bejegyzései – szignója.

5. Bejárás – bejárták az épületet és nálam alapvetően az építész megoldásokat firtatták mint pl. áthidalók elhelyezése, alátámasztása, válaszfalak rögzítései (drótozás, szegelés), tetőszerkezet rögzítései (ácskapcsók, befogó párok, szelemenek kapcsolódásai). Nem mindenhol kaptam 100%-ot – találtak hibákat, de összességében azt mondták, hogy jó technológiai megoldások kerültek alkalmazásra.

Remélem rövid összefoglalómmal tudtam segíteni, támpontot nyújtani azoknak akik ilyen ellenőrzés elé kerülnek, ha kérdés van bátran írjatok, megpróbálok válaszolni, segíteni. Mióta lefutott az ellenőrzés, az ismerettségi körömben 2 emberkénél is ellenőriztek, elmondtam tapasztalataim.

Leave a Reply