Nemsokára regisztrált lesz a domain név, és elindul a projektsiker.hu.

Készülök a szakmai cikkekkel is, azt hiszem először kicsit körüljárom a témát kezdve az alapoktól, persze elég sajátságos szűrőkön keresztül: informatikai projektek, siker megközelítése ezen a keverék talajon (néha beruházás, kicsit K+F, sokkal inkább szervezeti projekt).

Érdekes, hogy arról beszélhetünk, hogy informatikai projektek, de belegondoltunk már milyen sajátosságai is vannak egy ilyen projektnek?

Mindegyik más és más, mégis tudunk csoportosítani és a csoportokon belül tudunk kategóriákat felállítani. Nézegetve, hogy a világon a kutatások milyen témákban (persze a projekt és siker fogalmak metszet területéről beszélünk) zajlottak, hogyan alakult ez a terület számomra meglepő eredmény, hogy nem mindig az IT szakmák kialakulása, fejlődése mentén vizsgálták a siker alakulását, hanem ez egy több dimenziós mátrix. Gondolok arra az egyszerű tényre, hogy míg a szoftverfejlesztés egy szakmai fejlődés eredményeként vált külön szakterületté, komoly vizsgálatok folynak a távolsági csoportmunka keretében történő szftverfejlesztés sikereinek kutatására.

Visszakanyarodva a sajátosságokra csoportosítás lehetőségeire:

Egy dimenzió a különböző projekttípusok a szervezet IT kultúráján belül (ezt nem sikerült jól megfogalmazni, de az alábbi felosztásra gondolok:

Szoftverfejlesztési projektek

Rendszerbevezetési projektek

Infrastruktúra kialakítási projektek

IT rendszerekkel kapcsolatos szabályzatkialakítás, üzemeltetés, folyamatszervezési projektek

Stb…

Csak a fentieket tekintve alapvető különbségek lehetnek-vannak, van ahol a beszerzés egy domináns terület, van ahol a projekteredmény újdonságtartalma jelentősen magasabb mint a többi projekté stb.

Sok más kategorizálás létezik egy azban biztos, nem láttam egységes elképzelést arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes-kell? felosztani a projekteket, hol foghatók meg egyértelműen a különbségek. DE… vannak közös sajátosságok, és lennie kell közös sajátosságoknak, tovább megyek nekünk kell úgy alakítani, hogy legyenek közös sajátosságok, mert a módszerek ezekre építenek, ezért tudunk majd a módszerekre támaszkodva sikereket elérni.

Folyt. köv., de csak ha elindult “élesben” a projektsiker.hu. Próbálok majd rendszert vinni a cikkek közé, habár nem ígérem, hhogy nem kerülnek be “off topic” dolgok, mert annyi minden érdekel.

Leave a Reply