Hétvégén lezajlott az amerikai foci döntője az NFL SuperBowl. Néztem… habár nem élőben, hanem másnap felvételről, mert ritka betegszabadságaim egyikét töltöm a héten.

Hihetetlen, gigantikus, show, szuper jó játék, és félelmetes program és projektmenedzsment van mögötte. Mi köze lehet a projektmenedzsmennek és az amerikai focinak? Nagyon sok minden…., de nézzük sorjában:

Erre az eseményre készül minden csapat (ez a cél lebeg a szemük előtt), hogy ide eljussanak – fel van építve egy “versengés” – ami messze van azoktól a fogalmaktól amit mi hazánkban sport alatt láthatunk-tapasztalhatunk. Ez egy profi vállalkozástömeg irdatlan sok pénzzel, jól felépített érdekcsoportokkal, és rengeteg profi tervezési és szervezési munkával a háttérben.

PM-NFL döntő közös pontok

A CSAPAT: színes egyéniségek, különböző “egyetemekről”, különböző egyéni érdekekkel, de mindent a háttérbe szorítanak, vagy alárendelnek egy nagy célnak.

A VÉGREHAJTÁS: a pályán egy jó támadás sorozatot “play” egy csapat koreofráfiára ténykedő sportolói hoznak össze, mégpedig úgy hogy a “playbook”-ban le van írva. Mikor a QB (quarterback – irányító) a játékot bemondja mindenki pontosan tudja mit fog tenni, merre szalad, mit tesz, ki fogja a labdát kapni, melyik pillanatban. “Áthívás” – amikor a tapasztalt, kiemelkedőudású QB-k a megbeszélés után a játék indításának pillanata előtt “áthívják” egy másik “playbook” beli forgatókönyvre a koreográfiát. A csapattársaknak kb 2-5 mp-ük van megérteni a változást és a szerint cselekedni. Aki ennyi idő alatt nem “veszi a lapot” ki is van téve 1-2 hiba után. Jól végrehajtva végeredmény “TOUCHDOWN”.
Az analógia nyilvánvaló – zajlik egy jó tervezés – gyakorlás (a jelen esetben kerek 11 hónap, hogy a végén minden gördülékeny legyen), ez alapján kidolgozott forgatókönyv, B terv, és válságterv van, amit figyelve a megjelölt jelző (trigger) megváltozása esetén  a profi projektmenedzser (QB) azonnal döntve (hiszen ez is előre meg van adva, milyen események esetén melyik  terv lép életbe) átállítja a csapatot új irányba. Ha mindenki hozza a szakértelmének megfelelőt, és a tőle levárt minőségben eléri a csapat a részcélt.

 VÁRATLAN ESEMÉNYEK – FUMBLE  and YELLOW FLAG: A FUMBLE – labdavesztés a támadó egység hibája, avagy az ellenfél védekező egységének a legnagyobb sikere, de mindenképp támadó egységen belüli hiba szükséges hozzá. A YELLOW FLAG – a bíróknál lévő sárga “rongy” amit szabálytalanság esetén dobnak be, feltételezve a támadó egység szempontjából – annak hibája esetén - büntetés következik, ami azt jelenti, hogy a csapat támadását a büntetés mértékével arányosan hátrábbról kezdheti ismét.
Ugyanez van a projekteknél is csak valamilyen tervezési hibából adódóan jelentősen megváltozik a projektünk, vagy előre nem látott események következtében át kell értékelni a helyzetet, illetve a mésodik esetben, változtatás kérelem érkezik és 1-2-t hátralépve újból neki kell futni a célnak.

Hol van a PROJEKT?

Erre nagyon sok analógiát találunk, de maga a SuperBowl mérközés (mint bármelyik másik is) az, hiszen van célunk (megnyerni a mérközést), van cél lebontási struktúránk támadó egység – több touchdownt elérni, védekező egység – elvenni a labdát az ellenféltől, időkeretünk, és vannak korlátos erőforrásaink, hiszen sérülés, fáradás esetén korlátozott lehetőségeink vannak, nem beszélve a szabályok adta sok fontosabb erőforrás korlátról (pl. nem passzolható bárkinek a labda csak a meghatározott játékosoknak, akit ráadásul az ellenfél is ismer). Terveztünk (felkészülés, edzés) van projettervünk (playbook – több variációval), vannak velünk szemben elvárások pl. ROI (tulajdonos nyereséges üzletet akar), van szervezet, projektvezető, stb.

Természetesen ez csak egy aspektus anire ráhúzható a projekt – projektmenedzsment. A Superbowl megszervezése egy óriási program, amire a szervezőknek kerek egy évük van, és ezen program keretében félelmetesen sok projekt fut, nagyon eltérőek, de egy közös céllal, sikeresen lebonyolítani az eseményt. Ennek értelmezése természetesen nagyon tág, csak néhány kézenfekvő példa: biztonsági szempontból, baleset és attrocitás eseménymentes rendezvény lebonyolítás; nyereséges esemény lebonyolítás; stb.

 A Miami Rendőrség (Miami Dade Police) külön projektet indított a Superbowl biztonságának megteremtésére, garantálására, amelynek egyik alprojektje a Delfin projekt (“Project Dolphin “).
A projekt célja, hogy a különböző hatósági adatbázisokban, információ tárolókbsn meglévő, és nemkülönben a különböző információs csatornákban beérkező jelzéseket, információkat összegyűjtse, folyamatosan összevesse és kiszűrje az eseménnyel kapcsolatos figyelmeztető jeleket.

Leave a Reply